Monday, December 11, 2006

Bugün tüm dünyada ve Türkiye’de bireylerin beslenme ihtiyaçlarına ayırdıkları zaman ve buna bağlı olarak yeterli ve dengeli beslenmeye verilen önem giderek azalmaktadır. Dengeli ve yeterli beslenmenin doğru fiziksel aktivite ile birleşmesi neticesinde herkesin kolaylıkla sahip olabileceği sağlıklı yaşam, günümüzde birçoğumuz için ulaşılması zor bir hayal gibi gözükmekte. Günlük hayatın artan temposu, beraberinde hızlı ancak yetersiz ve dengesiz bir beslenme ile birlikte fiziksel aktivitede düşüşe sebep olmaktadır.

Migros Turk T.A.S. olarak, tüketicilerimizi sağlıklı beslenme konusunda bilgilendirmek ve tercihlerini bilinçli olarak yapmalarını sağlamak amacıyla “Besin Değeri Etiketleri”ni sunmaktayız.

Migros markalı seçilmiş ürünlerimizin ambalajlarının ön yüzünde, ürün içinde yer alan ve sağlıklı beslenme açısından önem taşıyan besin öğelerini tüketicilerin kolayca anlayabileceği şekilde ifade eden “Besin Değeri Etiketleri”, tüketiciye ürün içindeki besin öğeleri, bu öğelerin ürün içindeki miktarları ve bu değerlerin günlük ihtiyaçlarımızı karşılama oranları konusunda bilgi vermektedir. Bununla birlikte, ambalajın üzerinde hali hazırda yer alan “Enerji ve Besin Öğeleri Tablosu’nun da zenginleştirilerek tüketiciler için daha anlaşılır hale getirilmesi hedeflenmektedir.

Şekil 14 – Migros Besin Değeri Etiketi



Ambalajın ön yüzünde görülen Şekil 14’deki etiket, ürün içinde yer alan ve sağlıklı beslenme açısından önem taşıyan besin öğelerinin günlük ihtiyacımızı karşılama oranını göstermektedir. Şekil 14, Migros 1 lt. Süt ambalajının ön yüzünde yer alan “Besin Değeri Etiketi”ni göstermektedir.

Etiket üzerinde, Migros Süt içinde yer alan, dengeli beslenme için önem taşıyan besin öğelerinin 100 ml’deki değerleri ve bu değerlerin günlük ihtiyacınızı karşılama oranları verilmektedir.

Şemayı incelerken ilk olarak, besin öğesi değerlerinin ürünün ne kadarında bulunduğuna dikkat edilmelidir. Sıvı gıdalar için 100 ml olan bu değer, katı gıdalarda 100 g. ile ifade edilmektedir.

Örnek: “100 ml Migros Süt’te 57,4 kcal enerji bulunmakta ve bu enerji günlük ihtiyacınızın % 2,87’sini karşılamaktadır.
Tüketicilerimizi, doğru bir şekilde bilinçlendirmek ve herhangi bir yanlış anlamaya sebebiyet vermemek amacıyla, ön yüzde bulunan “Besin Değeri Etiketi”’nde her besin öğesi için farklı bir renk tonu belirlenmekte, etiket kullanılan tüm ürünlerimizde besin öğesi-renk ilişkisi korunmaktadır.

Migros “Besin Değeri Etiketleri” projesinde kullanılan günlük ihtiyaç değerlerinin hesaplanmasında, Amerikan Gıda ve İlaç Birliği’nin (FDA) 4 yaş ve üstü kişiler için 2000 kilokalorilik beslenme değerleri göz önüne alınmaktadır. Ancak, değerlerin kişiye göre farklılık gösterebileceği ve sizin için en uygun beslenme şeklinin uzman bir doktor tarafından belirlenmesi gerektiği unutulmamalıdır.

No comments: