Sunday, December 10, 2006

İstanbul Avrupa ve Asya kıtalarının buluştuğu; her iki kıta için de belki de en stratejik noktalardan biridir. Doğu boylamlarına göre 28° 01' ve 29° 55'; kuzey enlemlerine göre 41° 33' ve 40° 28' arasında kalmaktadır. Topraklarının büyüklüğü 5512 km² dir.

Kenti ikiye bölen İstanbul Boğazı, Karadeniz ve Akdeniz arasında yolculuk yapacak gemilere Marmara Denizi ile yönlendirir. Kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Marmara Denizi, doğusunda Kocaeli Sıradağları ve batısında da Ergene Havzası vardır. Türkiye topraklarının %0,97'sini temsil eden İstanbul'un 33 ilçesi vardır, bunlar;

Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Bahçelievler, Bağcılar ,Güngören, Esenler, Bayrampaşa, Zeytinburnu, Fatih, Eminönü, Beyoğlu, Beşiktaş, Şişli, Kağıthane, Sarıyer, Gaziosmanpaşa, Eyüp, Üsküdar, Beykoz, Kadıköy, Kartal, Pendik, Tuzla, Ümraniye, Adalar,Maltepe, Büyükçekmece, Çatalca, Silivri, Şile ve Sultanbeyli ilçeleridir.


[değiştir] Tarih
Her ne kadar 300.000 yıldan bu yana Dünya 3 kez buzul çağı geçirip, toprak kütlesi yer değiştirse de; Küçükçekmece'deki Yarımburgaz mağarasında Neolitik ve Kaltolitik insanlara değin izler bulunmuştur. Dudullu'da Alt Paleolitik Çağ, Ağaçlı'da Orta Paleolitik Çağ ve Üst Paleolitik Cağ'da kullanılan aletlere rastlanılmıştır. Ancak, Dünya'nın herhangi bir yerinde bu çağlara değin izlere rastlanabilir. Yaşadığımız son buzul çağı sonrasındaki izler M.Ö. 5000 yıllarına aittir.

İstanbul'un tarihini 4 ana başlıkta toplayabiliriz. Bunlar; İstanbul'un isminin Bizantium olduğu ilk yerleşim dönemleri, Konstantin tarafından kurulan Bizans İmparatorluğu'nda ki dönemi, Osmanlı İmparatorluğu süresince dönemi ve Cumhuriyet sonrası dönemi.

No comments: